../Roseicollis.html Fischeri Taranta

Voeding

Na een jarenlange zoektocht naar mijn ideale mengeling heb ik nu met de firma SLAATS een partner gevonden die mijn eten mengt zoals ik het wil. Ook de kwaliteit van hun zaden ligt zeer hoog wat een must was in mijn zoektocht naar een goede mengeling. Mijn vogels krijgen deze mengeling dan ook het gehele jaar door aangeboden aangevuld met gepunte haver. Dit naargelang het kweek- of rustseizoen. Ook mijn rosékaketoes en valkparkieten krijgen deze mengeling aangeboden met zeer goede resultaten tot gevolg. Voor mij is het zeer belangrijk dat ze niet te vet gevoerd worden.

Als aanvulling op deze zaadmengeling tracht ik de vogels om de dag wat vers fruit en groenten bij te geven zoals appels, wortelen, broccoli, bloemkool, ui,...

Krachtvoer krijgen mijn vogels enkel als ze met jongen liggen. Ook tijdens de voorberijding op de kweek krijgen ze geen krachtvoer. Op de dag dat de eerste jongen uit het ei komen krijgen ze droog eivoer ter beschikking. Dit wordt 3x per week aangevuld met mijn zelfgemaakt krachtvoer. Voor het zelfgemaakt krachtvoer neem ik ½ deel gemalen brood met ½ deel droog krachtvoer. Dit word gemalen met allerlei soorten groenten en fruit tot het een rullig mengsel is geworden.

De laatste jaren hoor ik van meer en meer liefhebbers dat ze problemen hebben met de kweek van agaporniden. Vooral de poppen die niet meer leggen. Naar mijn mening heeft de liefhebber dit dikwijls zelf in de hand. Vogels die te vet gevoerd zijn zullen sneller dit probleem hebben doordat de poppen reeds verzadigd zijn door vetten alvorens ze aan de kweek beginnen. Door de vogels gerantsoeneerd te voeren zullen ze alles moeten opeten en daardoor ook een meer gevarieerde voeding moeten opnemen wat het vervetten automatisch ten goede komt. Belangrijk hierbij is ook dat de vogels na de kweek ruimte krijgen om hun vleugels te strekken, Een vogel die zijn gehele leven in een kweek- of tentoonstellingskooi moet doorbrengen zal minder fit zijn en bijgevolg ook minder jongen geven dan vogels die regelmatig eens kunnen uitvliegen in een volière. Natuurlijk heeft niet iedereen de plaats om vluchten te voorzien maar het zal de vogels zeker ten goede komen.